Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 247)

 • Resultaten proefcertificering RFID Lees meer

  Gepubliceerd op: 30 oktober 2014

  Sinds 2004 gebruiken openbare bibliotheken in Nederland op grote schaal RFID-labels op leenmateriaal. Een belangrijke distributeur van leenmateriaal – NBD-Biblion – plaatst al vele jaren standaard op elk leenitem zo’n RFID-label (ook wel ‘tag’ genoemd). Vanaf het begin is er een nationaal model gebruikt voor de gegevens in het label en de communicatie ermee, dat is vastgelegd in het Generiek Programma van Eisen RFID.

 • Diederik van Leeuwen in Tros Nieuwsshow Lees meer

  Gepubliceerd op: 18 oktober 2014

  Vanmorgen (18 oktober) om 9.30 uur vertelde Diederik van Leeuwen, directeur van BNL, in de TROS nieuwsshow op radio 1 dat bibliotheken ook investeren in nieuwe ontwikkelingen, zoals de 3D-app die gemaakt is voor het prentenboek ‘Daan in de ruimte’.

 • Campagne Bibliotheek brengt aantal e-booklezers op 125.000 Lees meer

  Gepubliceerd op: 16 oktober 2014

  Het aantal e-booklezers is dankzij de e-bookcampagne van de Bibliotheek (13 september t/m 10 oktober 2014) met 25% toegenomen. Het aantal gebruikers stond op 10 oktober op 125.000. Met elkaar zijn er dit jaar nu al meer dan 530.000 e-books gedownload. Van de volwassen bibliotheekleden heeft inmiddels circa 6% de stap naar het lezen van e-books gemaakt; dit aantal loopt gelijk op met het marktaandeel van e-books in Nederland. Speciaal voor de e-bookcampagne werd de collectie nog aanzienlijk uitgebreid naar 7.000 e-booktitels.

 • WaaS 1.0 per 1 januari 2015 uit de lucht Lees meer

  Gepubliceerd op: 14 oktober 2014

  Een tijdje geleden berichtten we dat alle WaaS 1.0-bibliotheken zijn overgestapt op het platform WaaS 2.0. Per 1 januari 2015 gaat WaaS 1.0 uit de lucht. Dit betekent dat bepaalde onderdelen niet meer getoond worden op de sites van bibliotheken die nu nog op WaaS 1.0 zijn aangesloten via widgets of een plug-in. Voor deze bibliotheken zijn er 2 nieuwe aansluitopties beschikbaar.

 • Nationaal Bibliotheekcongres op 10 december Lees meer

  Gepubliceerd op: 13 oktober 2014

  Op 10 december vindt Het Nationale Bibliotheekcongres plaats, het jaarlijkse congres voor en door de bibliotheeksector. Het thema is: de Bibliotheek: altijd, overal. Samen slagvaardig door. Bibliotheken konden t/m 26 september een voorstel indienen met een onderwerp dat volgens hen op het congres aan de orde moet komen.

 • Datawarehouse klaar voor gegevens uit lokale bibliotheeksystemen Lees meer

  Gepubliceerd op: 13 oktober 2014

  Het landelijke Datawarehouse (DWH) staat klaar om gegevens te ontvangen uit de lokale bibliotheeksystemen. Zodra het DWH voldoende gegevens bevat, zijn er bijvoorbeeld management- en marketingrapportages mogelijk. Bovendien krijgt u over enige tijd inzicht in de e-booktransacties van uw leden, zodat u die kunt vergelijken met fysieke uitleningen. Het is wel van belang dat bibliotheken op regelmatige basis hun gegevens gaan of blijven aanleveren.

 • Benchmark uitlenen e-books: Nederland doet het goed Lees meer

  Gepubliceerd op: 9 oktober 2014

  Diederik van Leeuwen, directeur van BNL en Jan Braeckman, directeur van Bibnet hebben op de Frankfurter Buchmesse de resultaten van het eerste benchmark-onderzoek naar het uitlenen van e-books gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde bureau Civic Agenda.

 • Bibliotheek introduceert nieuw 3D-voorleesconcept in Kinderboekenweek Lees meer

  Gepubliceerd op: 8 oktober 2014

  Daan in de ruimte, ogenschijnlijk alleen een leuk (voorlees)boek over de avonturen van een jongetje in de ruimte. Kijk je met de app naar het boek dan springt Daan letterlijk uit het boek tevoorschijn. Een speciale techniek (‘Augmented Reality’) zorgt ervoor dat je smartphone of tablet informatie toevoegt aan wat je ziet, daardoor kunnen kinderen met Daan mee op een virtuele en interactieve ruimtereis. En krijgt het verhaal veel meer beleving. Voorlezen was nog nooit zo leuk voor kinderen én (groot)ouders!

 • 100 nieuwe werkstuk- en spreekbeurtonderwerpen Lees meer

  Gepubliceerd op: 7 oktober 2014

  Het nieuwe schooljaar is alweer even aan de gang en er moeten weer werkstukken en spreekbeurten gemaakt gaan worden. Dat komt mooi uit, want de Informatie voor werkstukken en spreekbeurten heeft er 100 nieuwe onderwerpen bij. Hiermee komt het totaal op 164 onderwerpen.

 • Integratie KB, BNL en SIOB dichtbij Lees meer

  Gepubliceerd op: 7 oktober 2014

  Per 1 januari 2015 gaan BNL en SIOB deel uitmaken van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dan treedt ook de nieuwe bibliotheekwet in werking, waarmee de KB nieuwe taken en bevoegdheden krijgt. Voor de branche betekent dit dat er dingen gaan veranderen. Via de integratienieuwsbrief kunt u op de hoogte blijven.