Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 254)

 • Doorbraak: nieuwe afspraken bibliotheken over uitleen recente e-booktoptitels Lees meer

  Gepubliceerd op: 20 november 2014

  Bibliotheken beschikken over steeds meer recente e-booktoptitels, die zij aan hun leden kunnen uitlenen. Dit is het gevolg van speciale afspraken die bibliotheken hebben gemaakt met uitgevers. Bibliotheken verwachten de collectie van 7.000 e-books nog flink te kunnen laten groeien, vooral met bestsellers en recente titels.

 • Eerste Kamer neemt bibliotheekwet aan Lees meer

  Gepubliceerd op: 19 november 2014

  Dat de Eerste Kamer op 18 november de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) heeft aangenomen, betekent dat nu ook formeel geregeld is dat het budget, de taken en betrokken medewerkers van Stichting Bibliotheek.nl (BNL) per 1 januari 2015 overgaan naar de Koninklijke Bibliotheek (KB).

 • IAM klaar voor lidmaatschapsgegevens Lees meer

  Gepubliceerd op: 18 november 2014

  Goed nieuws van het IAM-front: BNL is klaar om bibliotheken met ingang van 1 december a.s. over te zetten op IAM, dat wil zeggen: om de lidmaatschapsgegevens te gaan laden (= de zogenaamde ledensynchronisatie). Het aansluiten op IAM levert de branche belangrijke voordelen op, zoals de mogelijkheid tot gastlenen.

 • Nieuwe bestsellers in LuisterBieb Lees meer

  Gepubliceerd op: 18 november 2014

  Er zijn weer veel mooie, nieuwe titels aan de LuisterBieb toegevoegd, waaronder bestsellers als Stoner en de nieuwste roman van Herman Koch. Ook voor de jongere luisteraars valt er voldoende te beleven.

 • Programma Nationaal Bibliotheekcongres bekend Lees meer

  Gepubliceerd op: 13 november 2014

  Het programma van het Nationale Bibliotheekcongres, hét jaarlijkse congres voor en door de Bibliotheeksector, is bekend. We bieden u een programma boordevol interessante sprekers. Met in de middag ruim 45 verschillende inhoudelijke deelsessies (talks, workshops, debatten en studiogesprekken). Inspiratie opdoen en kennis uitwisselen staan deze dag centraal!

 • Nieuw: Voorleescursus bij de Bibliotheek/HEMA academie Lees meer

  Gepubliceerd op: 11 november 2014

  Vanaf 17 november kunnen bibliotheekleden een leuke en leerzame nieuwe online cursus volgen: de Voorleescursus. Deze cursus is onderdeel van de CPNB-campagne Vaders Voor Lezen en is ontwikkeld door de Leescoalitie. Alle huidige én toekomstige bibliotheekleden die een account hebben aangemaakt bij de Bibliotheek/HEMA academie, krijgen in hun pakket deze nieuwe Voorleescursus cadeau.

 • Videostream Nederland Leest Live 2014 beschikbaar Lees meer

  Gepubliceerd op: 4 november 2014

  November is de maand van Nederland Leest en zoals ieder jaar wordt er vanuit de OBA een interactieve talkshow uitgezonden die bibliotheken via hun site aan hun bezoekers kunnen laten zien. Dit jaar staat Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart centraal.

 • Resultaten proefcertificering RFID Lees meer

  Gepubliceerd op: 30 oktober 2014

  Sinds 2004 gebruiken openbare bibliotheken in Nederland op grote schaal RFID-labels op leenmateriaal. Een belangrijke distributeur van leenmateriaal – NBD-Biblion – plaatst al vele jaren standaard op elk leenitem zo’n RFID-label (ook wel ‘tag’ genoemd). Vanaf het begin is er een nationaal model gebruikt voor de gegevens in het label en de communicatie ermee, dat is vastgelegd in het Generiek Programma van Eisen RFID.

 • Diederik van Leeuwen in Tros Nieuwsshow Lees meer

  Gepubliceerd op: 18 oktober 2014

  Vanmorgen (18 oktober) om 9.30 uur vertelde Diederik van Leeuwen, directeur van BNL, in de TROS nieuwsshow op radio 1 dat bibliotheken ook investeren in nieuwe ontwikkelingen, zoals de 3D-app die gemaakt is voor het prentenboek ‘Daan in de ruimte’.

 • Campagne Bibliotheek brengt aantal e-booklezers op 125.000 Lees meer

  Gepubliceerd op: 16 oktober 2014

  Het aantal e-booklezers is dankzij de e-bookcampagne van de Bibliotheek (13 september t/m 10 oktober 2014) met 25% toegenomen. Het aantal gebruikers stond op 10 oktober op 125.000. Met elkaar zijn er dit jaar nu al meer dan 530.000 e-books gedownload. Van de volwassen bibliotheekleden heeft inmiddels circa 6% de stap naar het lezen van e-books gemaakt; dit aantal loopt gelijk op met het marktaandeel van e-books in Nederland. Speciaal voor de e-bookcampagne werd de collectie nog aanzienlijk uitgebreid naar 7.000 e-booktitels.