Logo Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

Stichting BNL is per 1 januari 2015 ontbonden en de taken zijn overgegaan naar de Koninklijke Bibliotheek (KB). De informatie die u zoekt, blijft voorlopig beschikbaar via de website stichting.bibliotheek.nl en zal binnenkort worden verplaatst naar de website van de KB.

Uw contactpersoon is bereikbaar bij de KB. Kijk verder op www.kb.nl/eennieuwhoofdstuk

Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 262)

 • Bibliotheken lanceren PoëzieBieb Lees meer

  Gepubliceerd op: 29 januari 2015

  Voor iedereen die van poëzie houdt of poëzie wil ontdekken heeft de Bibliotheek vanaf vandaag de PoëzieBieb. Een app met 10 verleidelijke dichtbundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Speciaal voor de Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) maakte de Bibliotheek een selectie van dichters die te typeren zijn als ‘monumentaal’ (Gerrit Kouwenaar), ‘de blues onder de poëzie’ (Jules Deelder) en ‘jonge hond’ (Ellen Deckwitz). De app is gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

 • Toptitels voor onder de kerstboom Lees meer

  Gepubliceerd op: 18 december 2014

  De kerstvakantie is een lekker moment om e-books van de Bibliotheek te lezen. En er is heel veel moois te lezen onder de kerstboom. Speciaal voor deze periode hebben we een aantal titels uitgelicht.

 • WaaS 1.0 op 29 december uit de lucht Lees meer

  Gepubliceerd op: 17 december 2014

  Op maandag 29 december om 12.00 uur gaat WaaS 1.0 uit de lucht. Voor bibliotheken die niet op de WaaS zijn aangesloten betekent dit dat landelijke content (widgets van G!DS, Literatuurplein, enz) vanaf dat moment niet meer op hun site getoond wordt.

 • Stichting BNL op Bibliotheekcongres: e-books en klantreis Lees meer

  Gepubliceerd op: 11 december 2014

  Bibliotheekmedewerkers uit het hele land kwamen op 10 december naar het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Een mooi moment om even stil te staan bij wat we met elkaar bereikt hebben: de Bibliotheek heeft maar liefst 10.000 e-books ingekocht om uit te kunnen lenen! Behalve aandacht voor e-books bood Stichting BNL de bezoekers ook nog een film over bibliotheeklid Laura: wat zijn haar wensen en hoe kunnen we die vervullen?

 • Nederlandse bibliotheken bij koplopers in uitleen e-books Lees meer

  Gepubliceerd op: 10 december 2014

  Een goede dialoog en communicatie tussen bibliotheken en uitgevers. De bereidheid aan twee kanten om te experimenteren met verschillende licentiemodellen. Dat zijn de beste ingrediënten voor het succesvol uitlenen van e-books. Dit blijkt uit een eerste internationale benchmark naar de uitleen van e-books, die vandaag tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Amsterdam is aangeboden aan minister Jet Bussemaker van OCW. Een initiatief van de Nederlandse en Vlaamse digitale bibliotheken Bibliotheek.nl en Bibnet. Met ondersteuning van de Nederlandse Taalunie kon dit onderzoek worden uitgevoerd door Civic Agenda uit Londen.

 • BNL vanaf 19 januari in KB-gebouw Lees meer

  Gepubliceerd op: 3 december 2014

  Zoals eerder bericht, worden de taken van BNL vanaf 1 januari 2015 geïntegreerd in de dienstverlening van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dit brengt met zich mee dat BNL gaat verhuizen.

 • eMuziek stopt per 1 december Lees meer

  Gepubliceerd op: 1 december 2014

  Per 1 december 2014 stopt de bibliotheek met eMuziek. Er was te weinig belangstelling om de dienst in de lucht te houden.

 • Nieuwe introductiefilm e-books + nieuwe e-bookflyer Lees meer

  Gepubliceerd op: 27 november 2014

  Er is een nieuwe film over e-books bij de Bibliotheek beschikbaar, waarin nog niks gezegd wordt over het e-bookpluspakket. Op dit moment is het namelijk nog niet duidelijk of en wanneer het pluspakket wordt ingevoerd.

 • Doorbraak: nieuwe afspraken bibliotheken over uitleen recente e-booktoptitels Lees meer

  Gepubliceerd op: 20 november 2014

  Bibliotheken beschikken over steeds meer recente e-booktoptitels, die zij aan hun leden kunnen uitlenen. Dit is het gevolg van speciale afspraken die bibliotheken hebben gemaakt met uitgevers. Bibliotheken verwachten de collectie van 7.000 e-books nog flink te kunnen laten groeien, vooral met bestsellers en recente titels.

 • Eerste Kamer neemt bibliotheekwet aan Lees meer

  Gepubliceerd op: 19 november 2014

  Dat de Eerste Kamer op 18 november de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) heeft aangenomen, betekent dat nu ook formeel geregeld is dat het budget, de taken en betrokken medewerkers van Stichting Bibliotheek.nl (BNL) per 1 januari 2015 overgaan naar de Koninklijke Bibliotheek (KB).